יציקת רפסודה בפרויקט רמז 14-16 תל אביב
יציקת רפסודה בפרויקט הבית ברמז. רמז 14-16 התחדשות עירונית בתל אביב.בית וגג | 06/12/2021
אנחנו עוסקים בבנייה, אבל איננו רואים בה רק הנדסה, רישוי וחומרי בנין. אנחנו מתייחסים לבתים שאנו בונים כרקמת חיים. כזו שיש בה אנשים, שמבטאת רעיונות, ושיש לה היסטוריה וסיפורים. אנחנו רוצים לשתף אתכם בסיפור של אחד הבניינים שחידשנו.
רחוב הרצל קיבל עליו את שמו של חוזה מדינת היהודים ב-25 ביוני, 1934. הרצל ראה חשיבות רבה לכך שלמדינה היהודית יהיה סמל, ובספרו “אלטנוילנד” הוא כותב: “אני מתאר לעצמי דגל לבן עם שבעה כוכבי-זהב. היריעה הלבנה מסמלת את החיים החדשים, הטהורים; הכוכבים הם שבע שעות-הזהב של יום העבודה שלנו, שכן בסימן העבודה הולכים היהודים אל הארץ החדשה”. הצעתו של הרצל אמנם לא התקבלה, אבל דגל שבעת הכוכבים מצא את ביטויו בסמלה של העיר רמת גן, שהוקמה ב-1921 כמושבה חקלאית המבוססת על עבודה עברית והוכרזה כעיר בשנת 1950.
על שנותיו הראשונות של רחוב הרצל, ניתן ללמוד מתיאורו של מר שמואל גורודיצקי, התושב הוותיק בעיר: “שכנו לאורכו כמה מוסדות מכובדים, כמו “קונדיטוריה ברנר”, בה ניתן היה להתענג על הסברינה והקרמשניט הטובים בעיר, וכמובן פסג’ אואזיס הזכור לטוב, שכל שני וחמישי נפתחו בו פאב או דיסקוטק אחר… יש לי ממנו זכרונות טובים. הרבה זכרונות של סרטים והצגות… קולנוע אואזיס, קולנוע ארמון… אבל הכי זכור לי איך היינו צועדים על רחוב הרצל לעבר כיכר אורדע כדי לתפוס סרט. בקולנוע הראשון בעיר. זו היתה התרגשות.”
הבניין בהרצל 6 בעל מורשת רפואית ותיקה, עוד ב-1958, הוקמה בו המרפאה המשפחתית של ד”ר קפלן, אותה משמר עד היום ד”ר אוסטפלד. מורשת זו היא חלק ממורשת רפואית ותיקה עוד יותר של רחוב הרצל, שבין 1947-1964 פעלה בו מרפאתו של ד”ר ברונו אברבך, יקיר העיר רמת גן ומי שהקים את בית החולים “רמת מרפא”, מראשוני בתי החולים לנשים ויולדות בישראל.
והיום, ברחוב הרצל 6, ניצב בנין מחודש, מחוזק ומשופץ, שעבר תהליך ע”פ תמ”א 38, בעיצובו של האדריכל אלי פרבר. ל-18 הדירות שהיו בבנין הישן, התווספו 18 דירות חדשות למכירה, מעליות, מרפסות, ממ”דים וכן חניון רובוטי מהראשונים ומהמשוכללים בארץ.
לקריאה נוספת בנושא תמ”א 38 ברמת גן