התחדשות עירונית – מכוונים גבוה

בכתבה בפורבס על חברת "שמיים", אלונה בר און מספרת על העבודה המשותפת עם "שמיים" לשילוב שיטות התחקיר והלמידה של חיל האוויר בבית וגג

בית וגג – התחדשות עירונית בכל הכוח

בשמיים – חברה שהוקמה לפני ארבע שנים על ידי טייסים במילואים של חיל האוויר כדי לקדם מטרות חברתיות באמצעות יעדים עסקיים – פועלים לפי אותו מודל, שעל פניו, הוא פשוט עד כדי טריוויאלי. “הרגשנו שיש פער גדול בין מה שלמדנו בחיל האוויר ובין התנהלות עסקים וארגונים אזרחיים. מה שהיה חסר הוא היכולת ללמוד ולהשתפר מפעילות יומיומית”, אומר אופיר פלדי, טייס אפאצ’י וממייסדי החברה. המודל של חיל האוויר, הוא מסביר, מסייע למשל בקיצור תהליך ההכשרה של הטייסים – בחיל האוויר הישראלי מכשירים טייסים ב־250 שעות אימון, לעומת 450 בצבא האמריקאי, בלי לפגוע באיכות. המודל הזה, לדברי פלדי, הפחית ב־95 אחוז את מספר התאונות בחיל.

אלונה בר און, מבעלות השליטה בעיתון גלובס ויו”ר בית וגג – קרן השקעות וחברה יזמית בהתחדשות עירונית, היא אחת הלקוחות של שמיים. “ייזום פרויקטים בהתחדשות עירונית עדיין נמצא בשלבי התפתחות ולמידה”, היא מסבירה, “אבל במקביל הוא סוחב איתו לא מעט מתודולוגיות ותיקות ומקובעות, שמתאימות לייזום נדל”ן מסורתי, אך לא בהכרח להתחדשות עירונית. שיטת התחקיר של שמיים מאפשרת להציף קבעונות ולנסח מחדש את שיטות העבודה שמתאימות להתחדשות העירונית, וכן מאפשרת למידה ושיפור לאורך זמן”.

כיצד התנהל התהליך?
“התחלנו מתחקירים אישיים, דרך תחקירים קבוצתיים ועד לשדרוג שגרות ניהול. לפני כמה חודשים ערכנו תחקיר מקיף לפרויקט שמתפרש על פני חמש שנים. מדובר במשימה לא פשוטה, וכשנחשפים למורכבויות ולהסתעפויות המובנות שמאפיינות פרויקטים של התחדשות עירונית, מתבהר מיד שהאתגר גדול עוד יותר. אירוע השיא של התחקיר היה ביום למידה קבוצתי בהשתתפות כל הגורמים המעורבים בפרויקט, לרבות יועצים וספקים חיצוניים, בעלי דירות ועוד, שישבו יחד במשך כמה שעות, מחולקים לקבוצות, ותחקרו את שלבי הפרויקט. לתהליך עם שמיים יש ערך רב הן ברמה המניעתית – דרך שינוי השיח, התרבות והלמידה, והן ברמה המעשית המיידית – דרך שיפור קונקרטי של תהליכים על ידי תחקירים נקודתיים”.

יש להניח שלא כל התהליך התקבל בזרועות פתוחות בתוך הארגון.
“כמו בכל תהליך ארגוני חדש, היו חששות וספקות, וזה טבעי לגמרי. עוד אי אפשר לומר שהתגברנו על כולם. צריך סבלנות רבה. לא מובן מאליו לשכנע אנשים שכתיבת תחקיר אישי לא נועדה לתפוס אותם, אלא לשפר את כולנו”.

לקריאת הכתבה המלאה במגזין פורבס >>>

לקריאה נוספת בנושא תמ”א 38

צור קשר

דילוג לתוכן