יציקת רפסודה בפרויקט רמז 14-16 תל אביב
יציקת רפסודה בפרויקט הבית ברמז. רמז 14-16 התחדשות עירונית בתל אביב.בית וגג | 06/12/2021
פרויקטי התחדשות עירונית נושאים בחובם מורכבות וקשיים רבים.
למרות שתחום *התמ”א 38 לא הוסדר עדיין רגולטורית, מורכבויות התהליך ידועות ומוכרות *ליזמים מנוסים ואין סיבה כי ינחתו על הדיירים ללא התרעה ובלי ידיעתם את התהליך מראש.
בכתבה שהתפרסמה בוואלה נדל”ן, רון שחר, מנהל מחלקת הייזום מדבר על הנקודות הבאות:
פרויקטי תמ”א הם מורכבים ועל כן חשופים יותר לסיכונים. ישנה מגמת עליה מתמדת במחירי הביצוע, שלא משתקפת *במדד תשומות הבניה וגורמת לתמחור בחסר של עלויות הפרויקט בשלב חתימת ההסכם עם הדיירים.
שוק התמ”א רווי בשחקנים שאינם מקצועיים. מכיוון שמדובר בסוג חדש יחסית של בנייה, העדר מקצועיות וניסיון מספקים עלולים לפגוע בקידום הפרויקט.
גם אם פרויקט התמ”א היה מתבצע בתנאים סטריליים לחלוטין וללא השפעות חיצוניות כפי שתוארו עד כה הוא היה מורכב וממושך.
שותפות לדרך – דוגמאות לכך ניתן לראות לגבי תיאום ציפיות למשך הזמן. אורכו של פרויקט תמ”א 38 ממוצע נע בין 6-8 שנים. המספר הזה מורכב משנה-שנתיים מתחילת המו”מ בין היזם לדיירים ועד *לחתימת רוב הדיירים על ההסכם. עוד 3-4 שנים לתהליך הוצאת ההיתר ו 2.5-3 שנים לביצוע.
כשמדובר בקשיים הרגולטורים, חייב היזם להכיר, להבין ולחיות את העיר שבה הוא עובד. כך ניתן להכין תכנון ישים שיחזיק לאורך זמן. על היזם להתעדכן וללמוד באופן שוטף כל *תב”ע, ליטול חלק בדיוני הוועדות בכנסת ולהיות בקשר ישיר ושוטף עם הרשויות כדי להבין את המדיניות ולחזות ככל שאפשר את המגמות הצפויות. פעולות אלה יאפשרו לתכנן בניין שניתן לקדם ביתר קלות.